De overheid heeft onlangs aangekondigd dat er met ingang van volgende week meer mensen thuis zullen gaan werken. Dit betekent echter niet dat je minder hard hoeft te werken; in sommige gevallen zal het zelfs juist het omgekeerde zijn! In dit artikel lees je wat er precies verandert en waarom dit goed is voor het milieu.
Inleiding
Inleiding
Een groot deel van de Nederlandse bevolking werkt tegenwoordig thuis. Dit heeft verschillende redenen, maar een belangrijke is zeker het besparen op reiskosten. Ook ik werk veel thuis en merk dat ik steeds vaker ‘s ochtends in bed blijf liggen en ‘s avonds laat op de bank plof. Als je bedenkt dat dit elke dag zo is, dan scheelt dat toch een hoop uur in reistijd! Toch is er ook een nadeel aan het thuiswerken: je verbruikt meer energie. In dit blogartikel lees je waarom dat zo is en wat je eraan kunt doen.
Het verhoogde energieverbruik tijdens thuiswerken
Als je thuiswerkt, heb je meer controle over je eigen werkomgeving en kun je beter afstemmen op je werk. Dit heeft echter ook een aantal nadelen. Zo is het verhoogde energieverbruik tijdens thuiswerken een belangrijk nadeel.
Er zijn verschillende manieren waarop thuiswerken het energieverbruik kan verhogen. Zo wordt er vaak meer elektriciteit verbruikt door de verwarming of airconditioning aan te zetten in plaats van opening te maken. Ook computers, printers en andere apparaten die tijdens werkuren aan staan, zorgen ervoor dat het energieverbruik omhoog gaat.
De voordelen van het verhoogde energieverbruik
Wanneer je thuiswerkt, ben je vrij om je eigen tijd in te delen. Dit betekent dat je meer energie kunt verbruiken wanneer je thuis bent. Je hoeft niet naar het werk te gaan en kunt dus ook geen reistijd verspillen. Bovendien kun je thuis oefeningen doen of een wandeling maken om op te laden, in plaats van in de rij te staan voor de koffieautomaat of de lift.
Nadelen van het verhoogde energieverbruik
Het verhoogde energieverbruik op kantoor kan een aantal nadelige gevolgen hebben voor zowel het bedrijf als de werknemer. Ten eerste zal het bedrijf hogere energiekosten incasseren. Dit kan leiden tot hogere prijzen voor de consument, minder winst voor het bedrijf en uiteindelijk mogelijke ontslagen. Ten tweede verhoogt het verhoogde energieverbruik ook de CO2-uitstoot van het bedrijf. Dit is slecht voor het milieu en kan leiden tot boetes van de overheid. Tot slot kan het verhoogde energieverbruik ook leiden tot een slechtere werkomgeving, doordat er meer warmte ontstaat in de ruimte. Dit kan leiden tot oncomfortabele werkomstandigheden en een lagere productiviteit.
Conclusie
In deze blog hebben we gekeken naar de mogelijke effecten van thuiswerken op het energieverbruik. Uit ons onderzoek blijkt dat er geen significante verhoging van het energieverbruik is tijdens het werken vanuit huis. Dit betekent niet dat er geen enkel verschil is, maar wel dat er geen algemene conclusie kan worden getrokken over de effecten van thuiswerken op het energieverbruik.